Khidmat Masyarakat Sek Men Teknik Kulim

Sebelum Gotong Royong

Semasa Gotong Royong

Raudhatus Sakinah Pulau Pinang telah menerima kunjungan pelajar dari Sek Men Teknik Kulim pada hari ahad, 2 Ogos yang lalu. Tiga orang pelajar putera, 9 orang pelajar puteri tingkatan empat dan dua orang guru pengiring telah terlibat dalam program ini.

Program ini merupakan salah satu daripada aktiviti anjuran Panitia Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan sekolah tersebut.

Rombongan tiba jam 9.30 pagi. Pelajar lelaki telah dibawa ke rumah RS yang lama dan mengambil pokok bunga di sana. Ketika ini pelajar perempuan membersihkan kawasan sekeliling rumah RS baru. Rumah ini baru dihuni dalam sebulan yang lalu. Jadi banyak kerja-kerja pembersihan yang perlu dilakukan.

Mereka kemudian bergotong-royong menanam pokok-pokok bunga di kawasan hadapan rumah. Walaupun nampak senang, namun ia mengambil masa. Kerja-kerja ini menjadi mudah dan cepat apabila dilakukan beramai-ramai.

Guru pengiring wanita telah mengambil kesempatan untuk berkongsi petua dan tips yang beliau gunakan untuk mendidik anak-anak beliau seramai 7 orang. Tiga orang daripada mereka telah menjadi hafiz manakala selebihnya masih dalam program tahfiz. Banyak nasihat telah diturunkan kepada pelatih RS PP. Antara lain ialah kekuatan diri untuk berubah dan terus istiqamah. Beliau juga menyebut tentang kepentingan menjaga sumber makanan.

Selesai Gotong Royong

Selesai Gotong Royong


Gotong-royong ini tamat pada jam 12 tengahari. Pihak RS PP mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru pengiring dan pelajar-pelajar Sek Men Teknik Kulim atas kesudian mereka melapangkan masa membersihkan RS PP.

Laporan
Inayah Isa
Pengurus RSPP

Gambar-gambar dalam galeri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: