BOLEH BERUBAH KE BUDAK-BUDAK YANG MASUK RS NI?……

Alhamdulillah…cinta, kasih dan sayang pada RS tidak pernah padam malah semakin menebal, tambahan baru-baru ni saya berkesempatan bersama seorang bekas pelatih RSPP selama tiga hari di kediaman saya. Selama itu jugalah kami banyak bertukar-tukar cerita dan saya dapat tahu perkembangan pelatih-pelatih lain yang tak dapat saya hubungi. Apa yang boleh saya katakan saya bahagia mendengar kabar mereka. Kebanyakan mereka minta untuk mereka ditarbiah di RSPP kembali. Mereka rasa bahagia berada di RSPP. Tidak dinafikan banyak mihnah dan tribulasi hidup yang mereka gagal hadapi, namun hati mereka sudah kenal Robbnya. Allah yang Maha Penyayang yang terus menyayangi mereka apabila mereka diuji. Mereka sukar untuk mendapatkan manusia yang berbicara tentang status hamba pada Tuhannya. Kata-kata itu hanya di RS, tidak di rumah dan kawan-kawan persekitaran mereka sekarang. Pakai tudung depan abang ipar pun dikatakan buat susah-susah sahaja. Terencat ilmu untuk dipraktikkan. Adakah pelatih atau RS yang harus dipersalahkan?. Tiada kayu ukur untuk menilai mereka berubah menjadi seperti apa atau sampai mana?.. Cukuplah ilmu RS, Kak Inayah, Ummi Adawiyah, Kak Nureen, Kak Safarina, Kak Lin, Ummi Ros, Ibu Yus tersemat kemas di hati pelatih-pelatih RSPP. Kasih sayang kami tidak pernah padam sekali pun pelatih sudah bergelar bekas pelatih.

Kebanyakkan ibu dan bapa malah saudara mara yang menghantar anak-anak ke RSPP bertanyakan “boleh berubah ke budak-budak nakal ni?”. Kadang-kala ada juga sukarelawan tetap mahupun mana-mana sukarelawan yang berprogram di RSPP bertanyakan soalan yang sama pada kami (warden-warden dan pengurus RS). Tidak kurang juga sahabat-sahabat saya sendiri. “Awak jage budak-budak nakal ni, confirm ke diorang berubah?”. Rasa nak marah pun ada sebab yang bertanya tu pun lebih kurang sahaja baik dari cara berfikir mahupun berpakaian. Tapi saya hanya mampu tersenyum dan menyusun kata menjawab soalan mereka. Kalau dengan kawan-kawan rapat tu memang siap pekej sekali la, adelah yang kena bidas. Dalam hati saya, saya sekadar mengingatkan mereka dan sebenarnya lebih mengingatkan diri sendiri. Itu tanda saya sayangi mereka. Jawapan yang saya beri setiap kali ditanya adalah berbeza mengikut masa, orang dan tempat. Tapi asas jawapan adalah hidayah di tangan Allah, kami hanya mampu berusaha membantu berbekalkan pengalaman dan sedikit ilmu yang Allah pinjamkan pada kami/saya yang selebihnya bergantung kepada pelatih itu sendiri.

Boleh dikatakan hampir kesemua pelatih yang masuk RS adalah berpunca dari mangsa keadaan. Mangsa keadaan ni seperti masalah keluarga yang memang bermasalah, keluarga yang sporting tak kena gaya, keluarga yang tidak berusaha meningkatkan kualiti sebagai hamba pada tuhanNya, persekitaran yang lebih mengajar mereka takut manusia dari takut Allah (takut orang kata, bukan takut Allah) dan pentingkan dunia berlebihan dan kawan-kawan yang bangga dengan kemungkaran yang dilakukan. Jadi, macam mane tu?….bukan nak ikut cara Nabil(Raja Lawak) tapi tu la ayat yang sesuai…LU FIKIRLAH SENDIRI….!!!. Bantu kami di RS ni dengan doakan pelatih RS dan lagi banyakkan doa apabila mereka bergelar bekas pelatih. Usaha lain, tingkatkan ilmu untuk bantu diri, adik-beradik, mak ayah, abang kakak, ipar duai, datok nenek dan kawan-kawan. Jangan takut buat kerja amar maaruf nahi mungkar ni. Jangan takut kita tak sama dengan orang lain bab dunia ni. Selalu kami di RS berpesan pada pelatih-pelatih RS dan diri kami sendiri “Kalau kita dahulukan akhirat InsyaAllah dunia kita dapat, Kalau nak dunia belum tentu dapat dunia apatah lagi akhirat”. Payah nak buat tu….tapi kita kena buat…

Muha Anun binti Mohd Noor (K.Nreen)
Mantan warden RSPP &
Mantan Penolong Pengurus RSS.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: