Latihan kebakaran…

Jam 9.00 pagi 16 Mei 2010, para pelatih RSPP ‘dikerahkan’ untuk berkumpul di luar rumah. Kemudian, terdengar siren kereta bomba dari kejauhan dan tiba di RS serta menyemburkan air ke atap dan di bahagian belakang rumah.

Penduduk kampung terkejut dan panik menyangka ada kebakaran. Ramai yang datang untuk meninjau suasana. Rupa-rupanya sepasukan anggota bomba dari Balai Bomba Serdang datang ke RS untuk memberi latihan asas kebakaran. Pasukan tersebut diketuai oleh Che Man dan disertai 5 orang anggota.

Program dimulakan dengan demonstrasi memadam api oleh tiga orang anggota bomba diikuti dengan taklimat mengenai cara untuk menyelamatkan diri ketika berada dalam kebakaran serta sesi soal jawab dengan Che Man.

Selepas itu diadakan taklimat mengenai penggunaan APA iaitu alat pemadam api oleh En Abdullah dan En Sobri. APA digunakan untuk kebakaran yang berpunca dari minyak. Teknik penggunaan yang betul ialah TTT iaitu tarik, tekan & tuju.

En Sobri telah membuat demonstrasi memadam kebakaran yang berpunca dari petrol diikuti latihan memadam kebakaran oleh pelatih-pelatih RS dan warden.

Kemudian, pelatih-pelatih diberi kesempatan untuk melihat peralatan-peralatan di dalam kenderaan bomba dan diberi peluang menggunakan “Compress Air”-udara dimampatkan, digunakan untuk ahli bomba berada di ruangan yang mempunyai asap tebal, jangka hayat 30 minit.

Sesi berakhir latihan ini berakhir pada jam 11.30 pagi.

Untuk melengkapkan lagi keselamatan RSPP, papan elektrik yang tertulis perkataan ‘KELUAR’ juga telah dipasang di pintu utama dan belakang RSPP.

Pihak RSPP merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat daerah Serdang di atas kesudian memenuhi jemputan untuk mengadakan latihan asas kebakaran di RSPP.

Taklimat, demonstrasi dan latihan yang diberikan telah menambahkan ilmu dan membina keyakinan pelati-pelatih untuk menghadapi kebakaran. Pihak pengurusan akan mengambil tindakan bagi menngatasi beberapa kelemahan yang ada terutama jangkamasa pelatih mengosongkan bangunan. Semoga usaha gigih sebegini dapat diteruskan lagi pada masa hadapan.

Dr Aida
Unit Keselamatan RSPP

Advertisements

One response to this post.

 1. IM teringat jenaka ini:

  + tuan, ada kebakaran…
  – di mana?
  + di lubang hidung!!

  tidakkah ini satu jenaka yang sinis?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: