Cuti dan kerja

Tidak lama lagi pelajar-pelajar universiti akan bercuti. Kali ini memang bercuti panjang kerana adanya penyelarasan semester baru. Saya pasti ramai di kalangan mereka yang akan mencari kerja sementara semasa cuti ini. Ada yang akan bekerja di pejabat, di stesen minyak, di pasaraya atau di mana sahaja asalkan mendapat sedikit wang saku.

Alhamdulillah. Mereka masih memilih untuk mencari kerja yang halal. Sebagai ibu bapa atau penjaga, saya kira ada baiknya untuk sesekali berkunjung ke tempat kerja, ke rumah sewa mereka. Siasat sedikit latar belakang kawan-kawan mereka.

Macam-macam hal yang berlaku di luar sana. Ada tokey yang menyediakan rumah sewa. Pastikan rumah sewa yang berasingan lelaki dan perempuan. Ada kes di mana rumah yang di sewakan hanya sebuah. Para pekerja dilonggokkan beramai-ramai ke dalam rumah tersebut tanpa mengira jantina. Sudah lama perkara seumpama ini berlaku tetapi masyarakat tidak mengetahuinya. Yang tahu seolah-olah memejamkan mata.

Dalam satu kes yang kami pernah kendalikan. Dua pasangan remaja mendapat kerja di sebuah kedai telekomunikasi. Tokey menyediakan rumah sewa. Mereka berempat diberi satu bilik. Satu pasangan berhenti seminggu kemudian. Jadilah satu pasangan yang tinggal seperti belangkas. Pergi kerja bersama, balik kerja berjalan-jalan bersama dan balik rumah berkongsi bilik yang sama. Rutin ini berjalan beberapa bulan sehinggalah si gadis hamil. Pada keluarga diberitahu tinggal di rumah sewa, berasingan lelaki dan perempuan.

Ibu bapa zaman sekarang harus lebih berhati-hati dan perihatin. Perwatakan anak di rumah jauh bezanya ketika mereka bersama kawan-kawan. Sebahagian dari mereka dilihat menjaga solat dan masih membaca Al Quran ketika berada di rumah. Namun saya amat pasti ada sesuatu yang tidak kena pada solatnya, mungkin sekadar berlakon atau sekadar rutin.

Bukankah Allah telah mengatakan bahawa solat itu mencegah kemungkaran (rujuk surah Al Ankabut, ayat 45), menjadi bagi perisai bagi orang-orang yang beriman. Tidak mungkin Allah memungkiri janjiNya.

Awasilah anak-anak anda walau di mana mereka berada dan walau sebesar mana usia mereka. Tetapi harus diingat, biarlah dengan penuh hikmah bak pepatah Melayu ibarat menarik benang dalam tepung, benang tak putus, tepung tidak berselerak.

Sekiranya ibu bapa pening kepala dalam menyantuni mereka, sebenarnya mereka lagi bercelaru mencari jati mereka. Panduan dan bimbingan yang berterusan akan membawa mereka ke jalan yang betul. Usah biarkan mereka terkapai-kapai mencari arah tujuan hidup.

Inayah Isa
Nibong Tebal
15032011

Advertisements

One response to this post.

  1. sosio budaya keliling kita memang berselirat. kekadang, kita sendiri tidak tahu mana yang baik mana yang buruk.

    seperti anak-anak itu, tinggal serumah dah jadi seperti tiada apa-apa hinggalah terjadi apa-apa baru mereka terkapa-kapa…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: