Komunikasi dengan anak remaja

Ketika anak-anak kita masih kecil lagi, belum faham apa yang kita tuturkan, kita dengan gembiranya akan bercakap-cakap dengan mereka. Tak henti-henti bercakap dengan mereka, ada sahaja usikan manja. Namun pelik jadinya. Semakin mereka fahami bahasa pertuturan kita, semakin kurang pula ibu dan ayah bercakap dengan mereka. Tika mereka mula meniti usia remaja (10 tahun), ayah akan menjadi lelaki Melayu kebanyakan (typical Malay father), yang bercakap bila perlu sahaja.. Ibu pula lebih banyak berleter.

Saya bukannya memperkecilkan tabiat lelaki Melayu, banyak nilai baik yang ada pada mereka. Cuma dalam soal komunikasi, saya rasa ia perlu diperbaiki. Anak-anak, terutama bagi yang perempuan, kehausan kasih dan sayang dari seorang lelaki dan mula mencarinya di luar. Mereka akan mudah terpedaya dengan kata-kata manis dari mana-mana lelaki yang dijumpai. Ramai yang suka mengambil kesempatan terhadap mereka ini.

Pada usia ini, jiwa mereka sangat rapuh. Ia merupakan titian dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Perubahan emosi berlaku seiring dengan perubahan fizikal mereka. Panduan dan bimbingan, dengan penuh hikmah dari orang tua, sangatlah diperlukan. Perbezaan pendapat dengan keluarga sangat kerap berlaku pada waktu ini. Mereka berasa sudah dewasa dan pendapat mereka betul.

Saidina Ali pernah berpesan supaya ibu bapa menjadi kawan kepada mereka pada peringkat ini, usia 14 tahun. Jadilah teman untuk mereka berbicara dan mengemukakan pendapat. Sekiranya kita tiada, sahabat lain yang dicari. Amat malang jika anak-anak ini bersahabat dengan orang yang merosakkan mereka.

Dalam satu program yang saya hadiri baru-baru ini, penceramah berpesan supaya bercakap-cakap dengan anak biarpun ketika mereka tidur. Ya.. kalau masa tidak mengizinkan, lakukanlah ketika itu. Apabila pulang dari kerja, lawati mereka di bilik tidur. Bagilah ciuman kasih dan rindu dari ibu dan bapa, bisiklah ungkapan sayang di telinga mereka. Nyatakan harapan kita. Sampaikan pesanan-pesanan kita. Secara zahirnya mereka tidak mendengar tetapi telinga mereka dapat menerima luahan-luahan tersebut dan menyimpan dalam minda bawah sedar mereka. Sedangkan ketika bayi masih di dalam kandungan ibu dinasihatkan supaya diperdengarkan dengan perkataan-perkataan yang baik (dan ayat-ayat suci Al Quran), apatah lagi ketika mereka sudah remaja. Telinga mereka sentiasa bersedia untuk mendengar ayat-ayat yang baik ini.

Saya berasa sedih dan kasihan melihat seorang penghuni di sini (Raudhatus Sakinah). Betapa dia rindukan ayahnya. Rindu untuk mencium tangan ayah. Teringin dipeluk oleh ayah. Cemburu apabila melihat dahi rakan dikucupi ayah. Kerana sebelum ini dia juga seperti gadis Melayu yang lain, tidak kisah tentang semua itu. ‘Pandai’ membawa diri sendiri. Doakanlah rindunya terubat sedikit masa lagi….

Inayah Isa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: